Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Kerajaan senantiasa mengutamakan kesejahteraan rakyat terutamanya bagi mereka yang terkesan akibat kemelut pandemik Covid-19 yang kian menghimpit negara ketika ini.

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, untuk itu kerajaan menerusi kementeriannya telah mengambil langkah luar biasa bagi memastikan keutamaan mereka didahulukan.

Katanya, menerusi Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, kementerian kini sedang menyusun langkah dan ada khabar gembira untuk rakyat yang akan diberitahu kementerian kelak.

“Kerajaan sedang mengkaji semula, semua langkah sedia ada dan bantuan tambahan yang boleh dilaksanakan pada fasa kedua sehingga keempat sebaik sahaja perinciannya dimuktamadkan.

“Kementerian Kewangan telah merangka bagi membantu rakyat dan perniagaan yang terkesan, satu langkah yang kita akan kaji sebagai contoh subsidi upah setakat Mei 2021, RM15 bilion telah dibelanjakan dalam program subsidi upah yang memanfaatkan lebih 330,000 majikan serta 2.7 juta pekerjaan.

“Ini menampung 7.1 juta rakyat (di lihat dari sudut purata isi rumah, ini telah dilanjutkan sebulan lagi semua sektor dengan peruntukan sebanyak RM1.5 bilon jadi peruntukan ini berjumlah RM20 bilion,” katanya ketika menjadi panel dalam program Mengupas Pelan Pemulihan Negara di Astro Awani sebentar tadi.

Tambahnya, kementerian sedang mengkaji untuk melanjutkan program ini bagi menyokong sektor sektor yang tidak dibuka sehingga fasa ketiga dan keempat.

“Melalui perbincangan awal di Kementerian, kerajaan sedia menambah peruntukan dalam masa terdekat bagi membantu rakyat dan perniagaan yang terkesan kerajaan perlu utamakan kebajikan rakyat dan kelangsungan perniagaan,” katanya.

Dalam pada itu katanya lagi, Kementerian Kewangan juga sedang mengkaji langkah-langkah yang seterusnya yang boleh diperkenalkan untuk menyokong kelangsungan rakyat dan perniagaan berdepan dengan cabaran bulan-bulan mendatang.

“Insya-Allah sokongan ini diberikan sehingga fasa keempat,” katanya.

PPN yang diumum Muhyiddin dilaksanakan bagi menghadapi cabaran pandemik Covid-19.

Muhyiddin berkata pelan itu diyakini dapat mengembalikan penghidupan harian biasa menjelang akhir tahun termasuk mengadakan semula sesi persidangan Parlimen pada September atau Oktober.

Perdana Menteri berkata pelan itu adalah satu strategi peralihan keluar dari kemelut pandemik Covid-19 merangkumi empat fasa yang akan melibatkan pelan peralihan fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara berperingkat.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *